19 March 2009

Minggu Yang Sibuk...

Salam pengakap...Sudah lama rasanya tak 'update' blog ni, mungkin disebabkan ruang masa yang terhad. Minggu lepas sebelum cuti sekolah tu sibuk sangat dengan persiapan perkhemahan integrasi Pengakap dan Pandu Puteri sekolah, tambahan pula urusan Kursus Ketua Patrol Hulu Selangor, dan tugas-tugas peperiksaan awam yang dipertanggung jawabkan kepada kawan .

Hari Selasa selepas cuti maulidur-rasul tu ada perjumpaan dengan 'helpers' berbincang berkaitan khidmat mereka yang diperlukan dalam perkhemahan nanti. Selain tu, sedikit tugas-tugas berkaitan pengurusan perkhemahan dibuat supaya ianya berjalan lancar. Sebelah petang ada latihan pasukan bolasepak sekolah.

Hari Rabu tu ada taklimat peperiksaan ***, ingatkan taklimat sebelah pagi saja tapi membawa ke petang sebab buat OBK sekali. Fuh, kalut-kalut, cadangan tu waktu tengahari kawan nak pergi beli barang-barang runcit untuk perkhemahan. Hmm..tak sempat beli barang-barang tu, sebab tugas OBK selesai pukul 3.00 petang. Dan, sebelah petang tu ada urusan menghantar budak-budak pengakap (9 PM :5L+4P) mengikuti kursus ketua patrol di SK Seri Keledang, Slim River.

Khamis, ada permintaan untuk kawan pergi beri 'moral support' kepada pasukan olahraga sekolah yang bertanding peringkat daerah di Stadium Proton, Tg Malim. Kawan bercadang nak pergi dalam pukul 10.00 pagi tapi ada kes yang perlu ditangani segera, tak jadi la pergi. Tambahan pula ada taklimat/mesyuarat pelarasan tugas-tugas perkhemahan. Menjelang pukul 2.00 'team' olahraga tu pun dah balik ke sekolah. Esok saja lah pergi tengok budak-budak tu berolahraga, bisik dalam hati. Sebelah petang, dalam pukul 3.00 kerani sekolah telefon, "Cikgu ada faks la untuk cikgu, nanti datang ambil ya.." Kawan pun pergi pejabat dan tengok faks tu, fuh..surat arahan melawat pusat peperiksaan esok jam 8.30 pagi. Macam mana nak pergi tengok budak-budak olahraga tu esok. Petang itu juga kawan ada berjanji dengan beberapa orang budak pengakap untuk masuk belukar belakang sekolah buat denai untuk program kembara dalam perkhemahan tu.

Jumaat, sebelah pagi kawan pergi la melawat pusat peperiksaan, tapi pada masa tu dewan sedang digunakan oleh pihak sekolah untuk sambutan maulidur-rasul. Kawan sekejap saja di situ, selepas berjumpa dengan pengetua kawan terus ke Tg Malim. Mungkin takde rezeki agaknya, semasa kawan sampai pertandingan berhenti rehat tengahari dan solat Jumaat. Kawan minta maaf daripada rakan-rakan guru di situ sebab tak boleh tunggu sampai ke petang, pendaftaran perkhemahan bermula jam 2.45 petang. Berat saja hati nak tinggalkan 'team' olahraga tu sebab mereka sedang bekerja keras bagi mempertahankan kejuaraan tahun lepas. Sebelum beredar kawan sempat juga beri kata dua untuk budak-budak tu supaya teruskan usaha mereka dengan bersungguh-sungguh...
bersambung


No comments: