22 March 2009

Minggu Yang Sibuk....sambungan

Jumaat, selepas solat bergegas ke sekolah untuk sesi pendaftaran perkhemahan integrasi. Alhamdulillah 'helpers' yang ditugaskan menjalankan tugas mereka dengan baik. Pendaftaran perkhemahan dilanjutkan sehingga jam 3.40 petang kerana murid-murid petang masih ada ujian kertas PSV. Jam 4.00 petang taklimat untuk semua peserta yang hadir, semuanya 68 orang (Pengakap+Pandu Puteri), okay jugalah bilangan kehadiran mereka tu. Setengah jam kemudian pengagehan kumpulan dan mendirikan khemah di padang sekolah. Syukur cuaca pada petang itu tidak hujan, kalau hujan sudah tentu padang dipenuhi air. Khemah berjaya didirikan dengan setiap kumpulan dibantu oleh 'helpers' yang bertugas.

Makan malam ditangguhkan selepas Isyak sebab urusan memasak agak lewat dimulakan. Menu malam it
u nasi putih, masak lemak ayam, ikan masin dan sayur kangkung. Selepas makan jam 9.30 malam ceramah berkaitan sejarah Pengakap dan Pandu Puteri, behenti seketika untuk minum malam dan seterusnya aktiviti LDK yang berkisar kepada persetiaan, undang-undang dan rukun negara. Aktiviti berjalan seperti yang dirancang tetapi sengaja dilewatkan waktu tidur sehingga peserta betul-betul mengantuk.

Sabtu pagi, selepas solat subuh, diadakan riadah pagi, selepas itu sarapan pagi dan istiadat pagi. Jam 8.00 pagi sepatutnya aktiviti kembara bermula, tetapi disebabkan hujan, aktiviti tersebut ditangguhkan dan d
iganti dengan aktiviti pertolongan cemas. Selepas minum pagi, aktiviti kembara dimulakan, setiap kumpulan dibantu oleh 'helpers' yang akan memandu mereka sepanjang aktiviti tersebut. Empat stesen saja yang disediakan iaitu, stesen 1- kraftangan, 2-permainan Kim, 3-kompas, dan 4- isyarat sulit dan terakhir halangan merentas belukar.

Petang jam 3.00 aktiviti 'backwood cooking' dijalankan walaupun ketika itu hujan. 'Venue' aktiviti dialih ke bawah tempat letak kereta berbumbung di blok Lekiu. Okay juga aktiviti tu, buat roti lilit dan masak telur dalam kentang saja sebab buat masakan rimba yang asas saja. Daripada reaksi Pandu Puteri mereka nampak seronok maklum lah kali pertama menyertai aktiviti seperti itu walaupun semasa aktiviti tersebut berlangsung hujan lebat dan tiupan angin telah meruntuhkan beberapa buah khemah.

Malam aktiviti kerohanian, penceramah jemputan mengambil tugas kerohani
an bermula solat Maghrib, kuliah, dan solat Isyak. Selepas makan malam, para peserta diajar simpulan dan ikatan, juga simpulan yang asas seperti buku sila, bunga keti, dan simpul manuk. Selepas minum malam, aktiviti ditangguhkan untuk memberi ruang kepada para peserta yang khemahnya basah berpindah tempat penginapan; peserta perempuan ke surau manakala lelaki ke dewan.


Ahad hari terakhir, selepas solat subuh dan senaman pagi, istiadat pagi dijalankan. Kemudian peserta mengemaskan barang masing-masing dan menurunkan khemah yang digunakan. Selepas itu aktiviti gotong royong membersihkan tempat-tempat yang digunakan sepanjang perkhemahan seperti surau, tandas dan bilik persalinan, kawasan dapur, kantin dan dewan. Jam 11.00 pagi majlis penutupan rasmi dijalankan, En Azhar Hassan (PK Kokurikulum) telah sudi hadir mewakili pengetua yang berkursus di IAB.

Selepas tamat majlis penutupan, dan istiadat menurunkan bendera, sesi bergambar dijalankan sebagai dokumentasi dan memoribilia. Bagi kawan, walaupun agak penat meguruskan perkhemahan, rasa puas hati apabila aktiviti yang dirancang dapat dijalankan dengan selamat dan mencapai matlamatnya. Terima kasih kepada semua yang terlibat; guru-guru pemimpin Pengakap dan Pandu Puteri, dan yang paling penting 'helpers' yang berjaya melaksanakan tugas yang diamanahkan kepada mereka.


No comments: