20 January 2009

Perhimpunan dan Pakaian Seragam

Semalam 19 Januari (Isnin) selesai satu tugas pengurusan pasukan pengakap; Majlis Perhimpunan Rasmi Unit Pakaian Seragam yang pertama di SMKTBR. Terima kasih kepada ahli 52husel yang menjayakan amanat tersebut. Syabas kepada Adib (Ketua Pasukan PM) yang bertindak sebagai komandan yang memberi arahan bagi setiap acara dalam majlis tersebut. Tahniah juga kepada ahli lain yang terlibat, murid-murid daripada unit-unit lain dan juga rakan-rakan guru yang telah memakai uniform mengikut unit masing-masing khas untuk majlis tersebut.

Berkaitan dengan perhimpunan bulanan tu, hari Jumaat minggu lepas sempat buat latihan@raptai ringkas sekali saja sesama ahli-ahli pengakap. Sebelah malam sebelum hari Isnin tu, Adib hantar mesej bertanyakan aturcara majlis yang akan berlansung. Sempat balas mesej ringkas saja, tapi tak puas hati dan 'call' Adib. Dalam perbualan tu buat satu 'vision' tentang perjalanan majlis, dan akhirnya merasa yakin majlis tu akan berjalan lancar seperti yang dirancang.

Pagi Isnin, semua dan sudah sedia di dataran perhimpunan, dan sebelum majlis bermula kawan sempat bagi sedikit taklimat tentang perjalanan majlis kepada semua murid dan guru yang ada di dataran. Kemudian kawan pun serahkan majlis tu kepada Adib untuk menjalankan tugasnya. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dengan penuh istiadat pengakap...tapi semasa pembacaan persetiaan pengakap, semua murid dan guru turut melafazkan persetiaan yang sepatutnya dilafazkan oleh ahli pengakap sahaja. Dalam ucapan pemimpin, kawan beri sedikit komen tentang majlis dan sempat menjelaskan berkaitan dengan pembacaan persetiaan. Kawan sempat berkata," ...hari ini semua warga SMKTBR telah menjadi ahli pemgakap kerana semua yang hadir dalam perhimpunan sudah melafazkan persetiaan pengakap...".Kawan sempat jeling/tengok Tuan DC (PKHEM) senyum saja dengan kata-kata kawan tu, macam tu jugak dengan SU Kehormat (Guru Disiplin).

Selesai majlis tu, badan pengawas mengambil alih untuk majlis perhimpunan seperti biasa, guru bertugas mingguan dalam ucapannya berkata, "...sepanjang 3 tahun saya berada di sekolah ini, hari ini merupakan perhimpunan mingguan yang paling berdisiplin...". Mmm, terima kasih atas pujian tu, ahli 52husel hanya menjalankan amanah dan tugas yang diberikan..."BUAT SEHABIS BAIK". Selepas tu ucapan PK Kokurikulum...mmm sama juga, beliau berharap unit-unit lain akan menjadikan perhimpunan kali ini sebagai contoh untuk perhimpunan bulan depan...Kawan 'cool' saja, kawan tengok budak-budak pengakap yang ada di barisan depan tu nampak 'up' sikit dengan ucapan PK kokurikulum tu, syabas dan tahniah untuk mereka.

Dalam pukul 9.30 pagi, kawan berjumpa dengan Pengetua untuk minta 'permission' untuk hantar isteri kawan ke klinik (suspek denggi@chikungnya...minta Allah jauhkan). Selepas kawan nyatakan hajat kawan tu, pengetua berkata, "...saya ada perkara nak bincang dengan cikgu le.." Mmph...ada apa pulak nih...Kata pengetua lagi, "...saya nampak perhimpunan hari ini okay, boleh tak kalau perhimpunan setiap hari Isnin diuruskan macam pagi tadi". Wah! kalau tiap Isnin kena uruskan perhimpunan macam pagi tadi, berat juga tu. 'Slow and steady' kawan kata, memang elok cadangan tu dan akan bincang dengan PK Kokurikulum ,mungkin boleh buat giliran sesama unit-unit pakaian seragam yang lain.

Selepas tu kawan bergerak ke klinik Serendah, satu famili turut serta sebab susah urusan pergi dan balik sekolah anak-anak. Lama juga di situ, dan ramai juga yang jeling-jeling tengok kawan yang pakai 'full uniform' PENGAKAP, dan ditambah lagi dengan urusan menjaga dan melayan anak-anak sementara isteri kawan mendapatkan pemeriksaan dan rawatan. Apa-apa pun pandangan mereka kawan tak kisah, bukannya satu kesalahan ..."PROUD to be a SCOUT". Lama juga di klinik tu, sampai jam 12.45 tgh dan keputusan ujian darah 'wife' kawan tu memang ada tanda denggi tapi tidak kritikal. Hari Rabu ni (esok) perlu datang semula untuk membuat ujian darah kali ke-2. Opsss, hari Rabu la pulak,..sudah tentu kawan akan berUNIFORM PENGAKAP lagi, sebab sudah menjadi rutin mingguan di sekolah. Dan, sekai lagi warga Klinik Serendah akan dapat melihat seorang Pemimpin Pengakap Kumpulan 52 Hulu Selangor yang berpakaian lengkap menemankan isterinya untuk mendapat khidmat kesihatan di sana...

No comments: