05 November 2009

Minggu Yang Sibuk

Salam pengakap, minggu lalu merupakan minggu yang paling sibuk, kerana kawan perlu menguruskan beberapa perkara dalam satu masa. 'Wife' kawan dah mula ada kelas di KUIS, pada masa yang sama program perkhemahan pengakap muda dijalankan di SEMASHUR, dan pada ketika yang sama perlu menghadiri majlis perkahwinan sepupu kawan di Ampang Tasik. Hmm...semua perlu ditangani dengan sebaik mungkin kerana semua tu 'releven' dengan diri kawan. Anak-anak macam biasa bersama opah mereka di Ampang, 'wife' pulak kawan perlu hantar ke kuliah, berulang- alik le sebab nak hadir majlis perkahwinan tu.

Jumaat, 3.00 petang uruskan bas budak-budak pengakap ke perkhemahan (22 orang) dengan peralatan yang perlu dibawa. Sampai di 'venue' perkhemahan, uruskan pendaftaran. Lewat malam balik kerumah dan bawa famili ke rumah pak cik kawan di Ampang Tasik untuk majlis kenduri tu. Lewat malam, balik ke Ampang dan bermalam di sana.

Awal pagi Sabtu kawan menghantar 'wife' kawan ke KUIS dan menunggu sehingga pukul 12 tengahari. Selepas tu bertolak ke malis perkahwinan tu semula. Mmm...'part' ni tak seronok nak dikenangkan sebab masa kenduri tu, laptop kawan kena 'songlap' kat tempat letak kereta...lebur le Compaq Presari0 V3000 dengan 'charger' yang bernilai RM3300 pada tahun 2007. Bukan tu saja, modem USB Broadband Maxis juga hanyut bersama, 'charger' nokia N97 dan sebuah 'mouse' yang 'cute' tu. Mmm...hilang 'mood' kawan sepanjang hari tu.

Petang, kawan bergegas balik ke Bukit Beruntung dan singgah untuk ambil cenderamata perasmian perkhemahan di Bukit Sentosa. Malam tu bertolak ke SEMASHUR untuk bersama-sama PLD dan budak pengakap yang terlibat dalam perkhemahan tu. Sehingga lewat pagi kawan berada di situ dengan hati yang 'gundah-gulana'...Mungkin bukan rezeki kawan nak kekal dengan Presario V3000 yang telah banyak berjasa tu.

Awal pagi, kawan bertolak ke Ampang dan jam 9.00 pagi kawan bergerak SEMASHUR semula untuk menguruskan budak-budak tu balik. Pukul 11.00 balik semula ke Ampang untuk menghantar 'wife' ke KUIS semula. Sementara menunggu isteri selesai kuliah, kawan 'bantai' tidur kat tepi tasik di situ. Dan, bila tau kuliah berlanjutan sehingga lewat petang, kawan bertolak ke Low Yat untuk mencari pengganti V3000 tu...dan akhirnya hati terpaut pada Compaq Presario CQ35 dan lebur lah RM .... dari akaun simpanan kawan. Nak buat macam mana dah hilang kenalah cari penggantinya.

Kalau difikir-fikirkan memanglah situasi yang berlaku pedih untuk dikenangkan, tapi kawan melihat dari perspektif yang lebih rasional, dengan memujuk hati dan menganggap semua yang berlaku adalah 'cobaan' untuk diri kawan...

No comments: